Overweeg je om over te stappen naar een andere energieleverancier? Je bent niet de enige. Er zijn mensen die jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier. Zo kunnen ze ieder jaar profiteren van een welkomstbonus en ontvangen ze ieder jaar een welkomstbonus. Bij het overstappen naar een andere energieleverancier moet je wel met een aantal punten rekening houden.

Kijk welk contract je hebt

Je hebt een lopend contract of een vrij contract. Heb je een lopend contract? Dan kun je niet zomaar overstappen naar een andere energieleverancier. Stap je over terwijl je contract nog loopt? Dan mag je leverancier een opzegvergoeding vragen. Ook kunnen eventuele kortingen die je nog tegoed had komen te vervallen. Hoogstwaarschijnlijk loont overstappen dan niet meer.

Een leverancier van energie moet een vergunning hebben

Energieleveranciers mogen alleen energie leveren aan consumenten als ze een vergunning hebben van de overheid. Er zijn ook tussen leveranciers. Die werken samen met een energieleverancier die wel een vergunning heeft. Controleer of je nieuwe energieleverancier een vergunning heeft. Raadpleeg zo nodig het register van de ACM.

Je moet je meterstanden doorgeven?

Ga je overstappen? Geef dan in ieder geval je meterstanden door aan je huidige energieleverancier. Hij kan die meterstanden dan verwerken in je eindafrekening. De meterstanden worden door je nieuwe energieleverancier verwerkt in je voorschotnota.

Als koper heb je rechten en plichten

Stel je gaat in op een aanbod van een nieuwe energieleverancier. Je bent dan een koper met rechten en plichten. Wat zijn die rechten en plichten bij het aankopen van een energiecontract aan de deur? Dan moet in de koopakte onder andere staan dat de koper de mogelijkheid wordt geboden om de koopakte desgewenst te ontbinden. Stap je over naar een andere energieleverancier na telefonisch benaderd te zijn? Dan heb je als koper de mogelijkheid om binnen 14 kalenderdagen na je aankoop per aangetekende brief een beroep te doen op de wettelijke bedenktijd.

Kies een contract met de juiste looptijd

Je nieuwe energieleverancier biedt hoogstwaarschijnlijk contracten aan met verschillende looptijden. Kies een contract met een looptijd die past bij je persoonlijke situatie. Er zijn contracten voor onbepaalde en voor bepaalde tijd. Bij een contract voor bepaalde tijd met een korte looptijd wordt je doorgaans een lager tarief aangeboden.

Let goed op bij het vergelijken van de kosten

Bij het energie vergelijken van de kosten van de verschillende energieleveranciers moet je goed opletten of alle kosten zijn meegenomen. Energieleveranciers vermelden hun kosten bijvoorbeeld met of zonder transportkosten, met prijzen inclusief of exclusief belasting, voor de enkele of voor de dubbele meter, enzovoorts.

Bedenk dat je handtekening niet vrijblijvend is

Heb je je handtekening gezet onder een aanbieding of offerte van een energieleverancier? Bedenk dat je dan hebt getekend voor een overeenkomst waar je niet zomaar vanaf komt.

Overstappen naar een andere energieleverancier loont